vlada-republike-srbijeČlanovi odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine su podržali predlog 58 udruženja građana koji sadrži principe za uspostavljanje dijaloga između civilnog društva i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade republike Srbije.

Predlog akta predstavio je Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole. Razlozi za izadu predloga akta, kako je naveo Popović, su pravo građana da budu informisani i da učestvuju u procesu donošenja odluka koje se odnose na pitanja zaštite životne srednine.

Predstavnici udruženja insistiraju na četiri principa na kojima je i zasnovan predlog, a to su: osnivanje jedinstvenog ministarstva koje bi se bavilo pitanjem životne sredine, uspostavljanje nezavisnog sistema finansiranja politike zaštite životne sredine, otvaranje javne debate o tome i sporveđenje funkcionalne politike za borbu protiv klimatskih promena i sprovođenje Strategije održviog razvoja.

Ministarka potvrdila osnivanje budžetskog fonda za zaštitu životne sredine

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, Zorana Mihajlović, potvrdila je da će biti osnovan budžetski Fond za zaštitu životne sredine. Ona je novinarima rekla da će novi budžetski fond biti ustanovljen izmenama seta zakona iz oblasti zaštite životne sredine koji će se naći u skupštinskoj proceduri ove jeseni.

Written by sineza.rs