deponijaDobre vesti ovih dana stižu iz Uba. Na inicijativu opštinskog rukovodstva nedavno je održana prezentacija najsavremenije tehnologije za upravljanje komunalnim otpadom. Time su upućene jasne poruke građanima sa područja kolubarskog i mačvanskog okruga, tj. Beograda, da izgradnja Regionalne deponije sa reciklažnim centrom u Kaleniću kod Uba, ipak, nije utopija.

Kako je planirano, deponija sa pratećim sadržajima trebalo bi da se podigne na površini od oko 75 hektara, na devastiranom zamljištu površinskih kopova RB “Kolubara”, od čega se 54 hektara nalazi na teritoriji opštine Ub, a 21 hektar na području Lajkovca.

Zbog toga te dve lokalne zajednice imaju pravo prioriteta pri odlučivanju o izboru tehnologija. Inače prezentaciji su prisustvovali čelnici komapanija ERI iz Velike Britanije i holandskog “Rojal Haskoninga“, koje se bave izradom tehnologija i opreme za zaštitu životne sredine i upravljanja otpadom, kao i eksplatacijom energije iz otpada iz Danske, SAD, Francuske i predstavnici “Energoprojekta” iz Srbije. Domaćini su ovom prilikom u više navrata istakli zahtev da tehnološka rešenja moraju da budu u skladu sa ekološkim standardima EU. Razlog je što deponija u Kaleniću treba da opslužuje područje 11 opština u kojima živi više od 400.000 stanovnika.

Posle prezentacije, predsednik opštine Ub Darko Glišić i direktor ERI Dejvid Tristam potpisali su Pismo o namerama kojim je potvrđena zainteresovanost za potencijalni zajednički projekat izgradnje dva postrojenja za generisanje takoznvane zelene energije iz otpada.

Naš cilj je da se u projeku regionalne deponije na ekonomičan i bezbedan način reši pitanje komunalnog otpada i problem zagađenja životne sredine, zemljišta i vazduha zbog ilegalnog odlaganja klaničnog otpada, guma, otpadnog ulja i herbicida. Osim toga, namera nam je da postrojenje ima proizvodni karakter kako bismo kroz generisanje energije od otpadne tolpote doprineli ne samo otvaranju novh radnih mesta, već i borbi protiv klimatskih promena”, navodi se pored ostalog u Pismu o namerama.

Inače, paralerno se radi idejni projekat za prvu fazu izgradnje regionalne deponije i priprema neophodne dokumentacije, pa se očekuje da bi već u januaru mogao da bude raspisan tender za izvođača radova. To je takođe ohrabrujuća vest posle višegodišnjeg zastoja i određenih nedoumica.

Ovaj kapitalni komunalni projekate realizuje se uz pomoć EU kroz IPA program za Srbiju, a njegova vrednost je 17 miliona evra. Izgradnja regionalne deponije i reciklažnog centra u Kaleniću kod Uba u međuvremenu je dobila podršku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine. U susret ovom projektu najdalje je otišao grad Valjevo koji je pre pola godine stavio u funckiju takozvano reciklažno dvorište sa kojeg će se odvoziti komunalni otpad na buduću deponiju.

Autor: B. Novović, Politika

Written by sineza.rs