otpad-reciklazaFabrike koje se bave reciklažom posebnih otpada u koje spadaju gume, proizvodi koji sadrže azbest, akumulatore, otpadna ulja, električni i elektronski otpad za njihovu preradu trebalo bi da dobiju od države podsticajna sredstva. Međutim, naknade za prerađeni otpad nisu isplaćene za prošlu godinu, a usled nedavnih poplava očekuju se dodatne količine otpada koji je potrebno reciklirati i na taj način sačuvati životnu sredinu.

Reciklažna industrija Srbije spremna je da preradi otpad iz poplavljenih područja, iako će to predstavljati dodatni pritisak na već loše ekonomsko stanje reciklera, navode u Udruženju reciklera Srbije.” Očekujemo da ćemo uskoro sesti s predstavnicima administracije i na najbolji mogući način u ovim okolnostima rešiti sva otvorena pitanja u cilju da se što pre sanira i ukloni sav otpad i s te strane da reciklažna industrija može da opstane”, rekla je za Radio-televiziju Vojvodine Ana Petrović-Vukićević iz Udruženja reciklera Srbije.

Zbog izostanka podsticajnih sredstava recikleri se nalaze u veoma teškoj situaciji. Kako kažu, sve teže posluju i pribojavaju se da će biti primorani da otpuštaju radnike pa i zatvaraju fabrike.

Direktor prodaje u preduzeću “Eco Recycling” Nenad Ratković tvrdi da su recikleri poslednji put novac od države dobili početkom 2013. godine.

” S obzirom na to da su poslednja podsticajna sredstva isplaćena za prvi kvartal 2013. godine, odnosno samo jedan deo, negde oko 85 odsto, mi smo već godinu i po dana bez podsticajnih sredstava. I 2012. je bila isplaćena sa zakašnjenjem od godinu dana, mi smo već dve godine u ozbiljnim finansijskim problemima i pokušavamo da ih premostimo tako što se zadužujemo kod banaka po izuzetno lošim uslovima”, rekao je Ratković za RTV.

Podsticajna sredstva reciklerima se isplaćuju prihodima od ekološke takse. Međutim, procenjuje se da samo 20 odsto obveznika plaća ekološku taksu za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Kao bitne činioce koji su uticali na nastanak problema, recikleri navode nepostojanje zasebnog Ministarstva za zaštitu životne sredine, koje je pripojeno Ministarstvu poljoprivrede, ali i gašenje Fonda za zaštitu životne sredine koji je prestao s radom pre dve godine. Iz resornog ministarstva nismo dobili odgovor na pitanje kada će i da li obećane naknade biti isplaćene.

Written by sineza.rs