jugo-impexKraj prethodne i početak ove 2014. godine na jugu Srbije obeležili su događaji vezani za sakupljanje i preradu sekundarnih sirovina. Jedna srpska firma, niški Jugo-impex nagrađena je na godišnjoj Evropskoj biznis skupštini Evrope u Oksfordu, u Engleskoj, za izuzetne rezultate u očuvanju životne sredine i preradi električnog i elektronskog otpada. Uspešna firma u srpskim, balkanskim, ali i šitim evropskim okvirima i njen vlasnik Vujadin Šćekić proglašeni su najuspešnijim, odnosno, liderom u ovoj oblasti.

Najsavremenijom preradom stare opreme i aparata za domaćinstvo i posebno, onih uređaja koji se koriste svakodnevno, a čiji pojedini delovi ili sistemi posle isteka roka trajanja ili kada se pokvare mogu da budu opasni po životnu sredinu i ljude, Jugo-impex i kćerka firma E-reciklaža obezbedili su u svojim pogonima posao za preko 300 radnika.

Istovremeno, u celokupnom sistemu otkupa sekundarnih sirovina od kojih u svojim pogonima proizvodi visokokvalitetni ekspandirani bakar za veliki broj fabrika u Srbiji i izvoz, ova niška firma uposlila je širom Srbije više od hiljadu drugih ljudi.

Paralerno se, međutim, odvija jedan veoma razvijeni i slobodno se može reći rašireni i organizovani kriminalni proces u istoj oblasti. Niška policija je krajem prethodne sedmice uhapsila četvoricu mladih Kruševljana, koji su u Aleksincu napravili neprocenljivu štetu u jednom luna parku. Pod okriljem mraka oni su provalili na plac zabavnog parka gde je bilo parkirano 10 kamiona i 11 kamionskih prikolica. Za manje od sata uspeli su s kamiona i prikolica da poseku sve kablove, ali i da demontiraju i odnesu kompletnu elektro-instalaciju od obližnje trafo-stanice do uređaja koji u luna parku koriste struju.

Kruševljani su sve spremili da prodaju u jednom komadu, ali ih je niška policija preduhitrila, pronašla i pohapsila.

Kako ovo nije prvi slučaj lopovluka tamo gde ima šta da se ukrade od proizvoda koji se mogu prodati na crno otpadima i centrima za otkup sirovina u kojima se ne vodi evidencija o “prodavcima” – nebrojano je mnogo bilo slučajeva demontiranja elektro ili PTT instalacija pored železničkih pruga, bakarnih krovova ili odvoda za kišne i druge atmosferske padavine na crkvama, školama i drugim ustanovama – jasno je da je ova pojava sve više uzima maha i da se organizovanom lopovluku hitno mora stati na put.

Lopovi su lopovi, bez obizira da li kradu u prodavnicama, pljačkaju kuće ili kradu telefonske žice i elektro kablove.

Budući da se najčešće uopšte ne zna da li se izvode pred sud ili se tek povremeno, jednom ili dva puta godišnje, negde objavi da su ovi organizovani lopovi, koji bez ikakvih dilema u sprezi sa otpadima kojima prodaju ukrademo privedeni pravdi, procesuirani, neophodno je da se zakon primenjuje na pravi način protiv njih.

Šteta koju svojim kriminalnim delovanjem, a definitivno je da su krađu sekundarnih sirovina pretvorili ili odabrali kao primarni posao, nanose regularnim organizacijama i fabrikama meri se stotinama hiljada ili milionima evra. Prosto rečeno, neprocenjiva je.

Ako ni zbog čega drugog rigorozno se moraju kažnjavati i zbog toga što je Srbija zahvaljujući niškom Jugo-impeksu i znatnom broju sličnih i regularnih firmi širom naše zemlje, već stekla dosta dobru reputaciju na stranim tržištima u ovoj oblasti.

Izvor: Politika/Toma Todorović

Written by sineza.rs