Najmlađi Beograđani su imali priliku da budu istraživaći, naučnici, pa čak i da idu u poteru za blagom, povodom jedne od najzanimljivih manifestacija u gradu – šestu po redu “Noć istraživača”. U delu Reciklažni kvart, učestvovala je E- reciklaža iz Niša u saradnji sa Udruženjem Reciklera Srbije.

Veliki broj dece, mahom osnovaca, oduševljeno je šetalo od jednog do drugog štanda, raširenih po centru Beograda, istražujući zanimljive oblasti nauke, koja im posle ove večeri više nije “bauk”.

Iako je svaki štand imao brojne zanimljive sadržaje, najviše mališana bilo je željno da pođe u lov na blago. Na pet različitih lokacija, deca su skupljala pečate, usput saznajući nešto novo, dok im je cilj bio da ih sakupe sve, kako bi dobili nagradu tj. blago.

– Na početku lova na blago su nam dali seme od krastavca, pa smo ga stavili u epruvetu s vodom, kako bi za dve ili tri nedelje izrasla biljka. Kad sam završio sve zadatke dobio sam svetleću narukvicu – kaže jedan od učesnika.

U Francuskom institutu mališani su posetili “Učionicu budućnosti”, u kojoj su postavljeni softveri, koji polaznicima u školu omogućavaju da na interaktivan način savladaju gradivo. Tako su budući prvaci na tablet računarima pokušavali da ponove kako se piše slovo ispisano na video- bimu, dok im je, kao olakšanje bio postavljen ceo postupak pisanja slova.

Najviše naučnih radionica bilo je u Studentskom parku, gde su najmlađi imali priliku da obave interaktivan lekarski pregled, razgovaraju s nekim od srpskih naučnika, saznaju kako se pravi injekcija i ljigavac za igranje. Osim toga deca koja su posetila Rektorat imala su priliku da naprave robota.

Rukovodilac jednog od projekata Bojana Banović kaže da ovaj projekat predstavlja pokušaj da se nauka približi ljudima koje ona nimalo ne zanima.

Želim da pokažem da nauka nije toliko strašna i to na pristupačan i kreativan način – objašnjava ona.

Pogledajte slike sa štanda Reciklera Srbije i Ereciklaže:

Written by sineza.rs