Prvi nemačko-srpski “Forum za reciklažu i upravljanje otpadom” koji organizuje Federalno Ministarstvo ekonomije i energetike Republike Nemačke održava se 3. i 4. novembra u hotelu Falkensteiner u Beogradu. Udruženje reciklera Srbije je na konferenciji predstavljala predsednica udruženja Ana Petrović – Vukićević.

Forum su otvorili predstavnici Federalnog ministarstva ekonomije i energetike Republike NemačkeMinistarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ambasade Republike Nemačke u Beogradu.

Učesnike foruma je pozdravila predstavnica Ambasade Savezne republike Nemačke u Srbiji, gospođa Gabrijela Renata Benerman, ističući pozitivne promene u glavnom gradu nakon reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola. Predstavnica ambasade ocenila je da je to prvi znak da privreda u Srbiji počinje da funkcioniše i da bi, prema najavama Vlade, ove godine trebalo da dostigne pozitivan ekonomski rast. Poželevši učesnicima uspešan forum, Banerman je istakla važnost uspostavljanja partnerstva između srpskih i nemačkih firmi u sektoru zaštite životne sredine.

U uvodnom obraćanju govorila je i predstavnica nemačkog Ministarstva privrede i energetike, Kristina Horn, iz Odeljenja za međunarodnu politiku zaštite životne sredine, napominjući da se sa početkom Pregovora o pristupanju Evropskoj unijiSrbija obavezala da reši i Poglavlje 27, koje se upravo tiče politike zaštite životne sredine i usklađivanja sa evropskim propisima.

Nemački Zakon o otpadu i kružnoj privredi, donet 1996. godine, predstavlja uspešan model dugoročnih rešenja u oblasti zaštite životne sredine, gde se osim izbegavanja otpada naročita pažnja posvećuje pripremi, recikliraži i ekonomskoj korisnosti otpada. Primer Nemačke, koja dobija 16% ukupnih sirovina od prerađenog otpada i učestvuje sa 17% udela u svetskom tržištu od reciklaže, treba da postane uzor srpskoj privredi.

U tom smislu, preduzeća iz Nemačke, učesnici Foruma, ponudiće konkretna rešenja i primere modernog upravljanja otpadom, koji predstavlja sve važniji izvor resursa u razvijenim zemljama.

Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, rekla je da njeno ministarstvo zna gde se nalazi i šta treba da uradi u ovoj oblasti. Prioritet Ministarstva je da zakonskom regulativom napravi balans ekonomije i ekologije, kao i da se izbori za izdvajanje sredstava u visini od jedne milijarde evra za buduća ulaganja.

Božović je iznela nekoliko zanimljivih podataka o pokrivenosti populacije odnošenjem smeća, koja iznosi svega 60% stanovništa, a da je cilj da se sadašnjih 5% recikliranog smeća poveća na 50%. U pozdravnom izlaganju, pak, nije precizirano kojim će se načinima to i sprovesti.

Iako je Božović istakla važnost učešća države, privrede, nevladinog sektora a naročito značaj medija i edukacije u ostvarenju ovog cilja, nije primećeno prisustvo predstavnika romske populacije na ovom forumu, a novinari su imali tek dvadesetak minuta u okviru pozdravnog izlaganja, bez postavljanja pitanja.

Najavljeno je da će se i dalje davati podsticajna sredstva za razvijanje reciklažne industrije i da će se 10.000 ljudi, koji, prema podacima Ministarstva, žive od sakupljanja otpada, uvesti u sistem. Šta to konkretno podrazumeva, nismo mogli da čujemo, a svi novinari su zamoljeni da napuste salu nakon završetka uvodnog izlaganja.

Činjenica da je Poglavlje 27 Sporazuma o pridruživanju još uvek neotvoreno pruža nadu da će nadležno Ministarstvo uvažiti konkretne probleme sa kojima se suočavaju individualni sakupljači smeća u Srbiji, većinom Romi, te da će omogućiti priznanje njihove delatnosti kao zanimanja za koje će biti odvojena konkretna sredstva u vidu socijalnog i penzijskog osiguranja.

U uslovima nedovoljno razvijene privrede, najvažnije je da Vlada ne zaboravi najnižu, ali najznačajniju kariku u sistemu prikupljanja otpada – od romskih porodica koje od toga žive.

Očekuje se da učešće u ovom Forumu uzme više od 180 predstavnika opština, javnih komunalnih preduzeća, privatnih kompanija i nevladinih organizacija iz Srbije, a takođe i iz Nemačke.

Written by sineza.rs