reciklazom-se-bavi-oko-10000-ljudiProšle godine reciklirano svega 15 odsto otpada, što govori kakav je potencijal za dodatno zapošljavanje.

BEOGRAD – Prilika za poštenu i dobru zaradu.
Industrija reciklaže zaposlila je u poslednje tri godine oko 10.000 radnika, a dve trećine su ljudi nižih obrazovnih profila, koji tako mesečno mogu da zarade, najmanje, prosečnu platu u Srbiji.

U Udruženju reciklera Srbije (URS) kažu da je prošle godine reciklirano oko 300.000 tona svih vrsta otpada, oko 200.000 tona neopasnog – stakla, papira, PET ambalaže, plastike – i oko 100.000 tona opasnog – baterija, industrijskih ulja, medicinskog otpada, guma…

Lako do plate

To je, kako kaže Ana Petrović Vukićević, predsednica ovog udruženja, oko 15 odsto svog otpada, što govori kakav je potencijal za dodatno zapošljavanje, ali i rast izvoza jer najveći deo reciklata završava u inostranstvu.
– Izvesno je da za osam sati dnevno može da se zaradi prosečna plata u Srbiji, a uz dobru organizaciju i mnogo više – navodi ona.

Milan Jovanović iz Leskovca godinu dana se bavi sakupljanjem PET ambalaže.
– Mogu mesečno da zaradim čak i 70.000 dinara, ali u proseku je to oko 40.000. Posao nije baš iz snova, ali zarada je dobra, čak i odlična za Leskovac – navodi sagovornik Kurira.

Udruženje radi i na širenju i jačanju sakupljačke mreže.
Širenje mreže
– Od izuzetne je važnosti za napredak reciklažne industrije da se brzo sprovodi uspostavljena politika podsticajnih sredstava jer kašnjenja od nekoliko meseci ili godinu dana u isplati dovode u pitanje njen opstanak. Gajimo velike nade na osnovu izjava ministarke Zorane Mihajlović da je jedan od njenih prioriteta razvoj reciklažne industrije i da će se za ovaj problem naći brzo rešenje kako bi se raspisao konkurs za podsticaje za 2013 – navodi ona.

Zagađivač plaća

Ana Petrović Vukićević kaže da nadoknade za reciklere nisu bužetska sredstva.
– To je eko-taksa koju svako od nas unapred plati u okviru cene proizvoda da bi taj proizvod bio na adekvatan način sakupljen, transportovan, skladišten, tretiran, prerađen ili trajno zbrinut. Politika nadoknada i princip „zagađivač plaća“ jeste koncept bez alternative koji je primenjen i u celoj EU – navodi ona.

Najveća prerada gume

– prošle godine u Srbiji je prerađena količina otpada koja bi stala u 30.000 šlepera dugih 25 metara i nosivosti 10 tona – oni bi zauzeli 750 kilometara
– reciklati PET ambalaže koriste se u proizvodnji pelena, najlona, čarapa, čak i za najpoznatije brendove odeće, a reciklati gume za sportske terene, dečja igrališta, veštačku travu

Izvor: Kurir-info.rs

Written by sineza.rs