ronioci-danas-cistili-jezero-na-adi-ciganlijiOko 100 ronilaca iz 20 ronilačkih kubova iz čitave Srbije čistilo je danas jezero na Adi Ciganliji, šestu godinu zaredom.
Akciju je organizovala Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji u okviru obeležavanja juna kao meseca ekologije, a pod motom “Budi eko aktivan“.

Medju roniocima koji su čistili Savsko jezero bio je i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. Tu su bili predstavnici klubova iz cele zemlje, kojima su se pridružili i članovi ronilačkih timova MUP-a i Vojske Srbije.

“Želim da pozovem građane Srbije da budu aktivni u očuvanju životne sredine. Svako od nas mora da se uljuči i ne prlja prirodu”, rekao je Dežer, koji je četvrti put učestvovao u čišćenju jezera na Adi.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio deo velikog ronilačkog tima koji je doprineo čistijem Beogradu. Rekao je i da želi da se uključi u akciju kao prijatelj Srbije i sledeće godine, kada više neće biti šef Delegacije EU u Srbiji pošto mu u avgustu ističe mandat.

Dežer je dodao da je svake godine iz savskog jezera izvlačio sve manje smeća, ocenivši da to pokazuje da u Srbiji postoje pomaci u očuvanju okoline i razvijanju svesti građana da štite prirodu.

Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda Goran Trivan skrenuo je pažnju da je u svetu sve veći nedostatak pijaće vode.

Trivan je istakao i da se Beograd suočava sa “pokušajima otimanja pijaće vode” zauzimanjem zemljišta u zaštićenim zonama oko izvorišta vode, za šta je optužio ljude koji imaju “veliki finansijski interes”.

On je kazao da će se Grad na svaki način odupreti tome i dodao da se neće dozvoliti “da kapital nadvlada potrebu da svi građani imaju čistu, zdravu i dostupnu vodu”.

Izvršni direktor preduzeća Ada Ciganlija Milan Ilić zahvalio je svima na učešću u čišćenju jezera, ističući da je to i ove godine pomoglo da beogradsko izletište dobije prestižnu Plavu zastavicu za čistu i očuvanu okolinu kupališta.

Predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević je podsetila da je u Srbiji prošle godine prikupljeno i prerađeno ukupno 300.000 tona svih vrsta smeća, što je 15 procenata od stvorenog otpada u zemlji.

Vukićevićeva je apelovala na građane da vode računa o razdvajanju i prikupljanju otpada kako bi Srbija što pre dostigla nivo EU čije pojedine članice prerađuju i oko 50 odsto otpada.

Akciju na Adi Ciganliji su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda, Olimpijski komitet Srbije, preduzeće Ada Ciganlija i Savez podvodnih sportova Srbije.

mmc/goc

Izvor : (Beta)

Written by sineza.rs