Specijalni kontejneri nalaze se ispred 11 novosadskih škola u akciji “Ne bacaj, recikliraj” udruženja građana “Komšija – Petrovaradin“, koje poziva sve zainteresovane da se pridruže inicijativi i donesu otpad na preradu.

Ovo udruženje pokušava da doprinese povećanju svesti kod Novosađana poručujući im da elektronski, električni, plastični, papirni i drugi reciklabilni otpad doneti u prostorije udruženja na Petrovaradinu. Prema rečima predsednika udruženja Svetozara Jovičića, učestvovanjem u akciji, Novosađani mogu da obezbede školama neophodnu opremu.

Procedura je jednostavna – kada se kontejneri ispred škola napune, ekipa udruženja odvozi sadržaj na recikliranje, a škole zauzvrat od sponzora projekta dobijaju rekvizite, opremu, knjige i druge stvari koje su im potrebne. Takođe, građani mogu da se pridruže akciji i smeće odlože u ime određene škole, kojoj će potom otići nagrada. Mi se sada nalazimo na dobrom putu, ali će nam trebati dodatna pomoć. Nadamo se da ćemo ove godine nastaviti projekat i da ćemo uspeti da postavimo kontejnere za recikliranje i ispred drugih škola, kao i da sprovedemo edukaciju dece i omladine“, kaže Jovićič za medije i dodaje da je cilj da 60 odsto škola bude opremljeno kontejnerima za reciklažu.

Prema rečima Jovičića, ljudski nemar uzrokovao je da živimo u nezdravom društvu, ali za to ima leka – zove se edukacija i preventiva. Problem je što lekovi koštaju.

Mi nemamo dovoljno novca da uradimo sve što bi trebalo za našu okolinu. Prošle godine smo uz pomoć građana, grada i društveno odgovornih firmi uspeli da postavimo oko 11 kontejnera za reciklažni otpad ispred novosadskih škola. Mislim da deca, koja su najbliže prirodi, najlakše razumeju o čemu se radi i voljni su da rade na čuvanju prirode. Mi se sada nalazimo na dobrom putu, ali je potrebno da se još više firmi i preduzeća pridruži akciji i pomogne“, kaže Jovičić.

Written by sineza.rs