sinisa-mitrovicTema priloga RST 1 programa je gostovanje savetnika predsednika Privredne komore Srbije za zaštitu životne sredine, Siniše Mitrovića.

Mitrović je govorio o učešću Privredne komore u nastaloj situaciji oko poplava koje su zadesile Srbiju, pre svega sa stanovništva komunalnog i industrijskog otpada.

Privredna komora, kako kaže, sada gleda da podigne kapacitete domaće reciklažne industrije jer će posle ove vodene stihije ostati velika količina raznog otpada, što od privrede, što od stanovništva.

Sada je na nama da vidimo da li ćemo da ga vratimo u reku i da nam se posle određenog broja godina ponovo vrati ili će on ući u proces reciklaže. Ponovno bacanje otpada u reke je akt protiv bezbednosti. Mi sada moramo voditi računa zašto su te količine otpada dospele u rečne tokove jer smo imali priliku ovih dana da slušamo ljude iz Srbijavoda da su kanali začepljeni raznim otpadom. Mi treba da iskoristimo ovu kriznu situaciju za stvaranje nove investicije, nove razvojne šanse i da taj resurs koji je sada potopljen, izvučemo i pretvorimo i nekakve nove komponente. Mi već nekoliko godina zagovaramo da se upotrebljava leteći pepeo iz Obrenovca za putnu infrastrukturu, zašto se taj pepeo ne upotrebljava u cementnoj industriji, zašto se reciklažni granulati u građevinskoj industriji...” kaže Mitrović.

Written by sineza.rs