Baterije su opasan otpad

Sva energija koja nas okružuje ne može ni nastati ni nestati. Može prelaziti iz jednog oblika u drugi ali njeno postojanje je konstanta. Možda postoje neki njeni vidovi ili oblici koje još nismo spoznali, ali nepobitna je činjenica da se u prirodi sve dešava beskrajnim procesima prelaska energije iz jednog oblika u drugi. U tom
Pročitaj više

“Guši” nas 100.000 tona opasnog otpada

Gotovo da nema grada u Srbiji koji nema deponiju opasnog otpada! Procenjuje se da je na svakoj odloženo od 500 do 1.000 tona raznih, uglavnom industrijskih otrova. Alarmantan podatak da Srbiju “guši” čak 100.000 tona ovog opasnog otpada, na 80 do 90 lokacija, predočio je nedavno Miodrag Mitrović, predsednik kompanije “Miteko”, na međunarodnom forumu “Danas
Pročitaj više

Ministarstvo i reciklažna industrija na zajedničkom putu ka unapređenju stanja u oblasti reciklaže

Najavljena isplata dugovanja s ciljem omogućavanja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mesta Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je sastanak sa predstavnicima reciklažne industrije, kako bi se dogovorili oko modela saradnje i zajednički unapredili stanje u reciklažnoj industiriji. Predstavnici reciklažne industrije su na početku pozdravili formiranje zasebnog resora zaštite životne sredine, s obzirom da
Pročitaj više

Sajam Eco FAIR 2016

Ovogodišnji, 13. po redu Međunarodni sajam životne sredine – Ecofair, održan od 12. do 14. oktobra na Beogradskom sajmu rekorder je u broju održanih stručnih konfrerencijskih događaja u okviru pratećeg programa.
Pročitaj više

Međunarodna konferencija FISEC16 u Beogradu

Druga međunarodna naučna studentska konferencija zaštite životne sredine FISEC16 održaće se od 18. do 22. maja 2016. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.
Pročitaj više

Ana Petrović Vukićević dobitnica nagrade Najevropljanin u oblasti ekologije za 2015. godinu

Na svečanosti u Skupštini grada, održanoj 18. aprila 2016. godine, uručene su nagrade Najevropljanin za 2015, koju Prva evropska kuća tradicionalno dodeljuje za politiku, ekonomiju i privredu, kulturu i umetnost, preduzetništvo i menadžment. U oblasti ekologije i prerade otpada tu nagradu je dobila Ana Petrović Vukićević, predsednica Udruženja reciklera Srbije.
Pročitaj više

Uz podršku države do više recikliranog otpada

Nedavno je parlament usvojio izmene Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o upravljanju otpadom kojima je predviđeno formiranje zelenog fonda kao budžetskog fonda.
Pročitaj više

Prvi nemačko-srpski Forum za reciklažu i upravljanje otpadom

Prvi nemačko-srpski “Forum za reciklažu i upravljanje otpadom” koji organizuje Federalno Ministarstvo ekonomije i energetike Republike Nemačke održava se 3. i 4. novembra u hotelu Falkensteiner u Beogradu. Udruženje reciklera Srbije je na konferenciji predstavljala predsednica udruženja Ana Petrović – Vukićević.
Pročitaj više

Recikleri Srbije na na Ecofair-u 2015

Na Beogradskom sajmu održane su dve stručne i srodne manifestacije – 11. Međunarodni sajam energetike – „Energetika 2015“ i 12. Međunarodni sajam zaštite životne sredine – EcoFair, gde je Udruženje reciklera Srbije imalo zapaženu ulogu.
Pročitaj više

Noć istraživača 2015

Najmlađi Beograđani su imali priliku da budu istraživaći, naučnici, pa čak i da idu u poteru za blagom, povodom jedne od najzanimljivih manifestacija u gradu – šestu po redu “Noć istraživača”. U delu Reciklažni kvart, učestvovala je E- reciklaža iz Niša u saradnji sa Udruženjem Reciklera Srbije.
Pročitaj više

Ana Petrović-Vukićević u emisiji Srbija Online

Gostovanje predsednice udruženja Reciklera Srbije, Ane Petrović-Vukićević u emisiji Srbija Online na TV Kopernikus, koja je emitovana 24. juna 2015. godine.
Pročitaj više

APOS @ Zelena nedelja

Povodom “Zelene Nedelje” koju Delegacija EU obeležava brojnim aktivnostima širom Srbije, EU Info Point Novi Sad, organizovao je Seminar za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Vojvodine, na temu “Reciklaža – standardi i iskustva Evropske Unije i primena u školskim sredinama”. Predavači na seminaru bili su predstavnici Asocijacije potrošača Srbije – APOS.
Pročitaj više

Fabrike za reciklažu nemaju dovoljno sirovina

Zbog nedovoljno razvijenog sakupljanja otpada za reciklažu i izvoza neprerađenog otpada u zemlje u okruženju fabrike za reciklažu otpada u Srbiji se suočavaju sa nedostatkom sirovina za preradu čime je ugroženo njihovo poslovanje, saopštili su danas predstavnici Udruženja reciklera Srbije i Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada.
Pročitaj više

Recikliranjem otpada do 30.000 novih radnih mesta

Uvođenjem cirkularne ekonomije, koja podrazumeva da se od prerađenog otpada dobije novi proizvod, u Srbiji se može otvoriti 30.000 novih radnih mesta, povećati konkuretnost privrede i postati regionalni lider u razvoju investicija, ocenio je danas poptredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zoran Vujović.
Pročitaj više

Akcija: E-rase your E-waste

U subotu 30.05.2015. godine od 11.00h -13.00h u ulici Ilije Garašanina broj 22 kod Palilulske pijace Lions Club Beograd organizuje akciju prikupljanja elektronskog I električnog otpada u humanitarne svrhe u saradnji sa Udruženjem Reciklera Srbije i SET Reciklažom iz Beograda.
Pročitaj više

Magazin – Moja planeta

Prva epizoda novog magazina o ekologiji “Moja planeta” na “Mojoj TV”. Emisija istražuje zašto se u Srbiji reciklira samo tri odsto smeća, da li se povećanim obimom reciklaže mogu otvoriti nova radna mesta, tj. da li se smeće može pretvoriti u novac.
Pročitaj više