e-otpad-poplaveVoda se povlači sa poplavljenih gradova i sela, sledi čišćenje kuća, njihova dezinfekcija, ali i odvoženje pokućstva koje više nije za upotrebu.

Učiniće to nadležne komunalne službe, a neupotrebljive elektronske i električne aparate najbolje je predati specijalizovanim firmama koje se bave njihovom reciklažom.

Za stare električne uređaje i aparate može se dobiti simbolična nadoknada, a neke firme nude vaučere sa kojima se u nekim specijalizovanim prodavnicama mogu uz izvestan popust kupiti novi proizvodi.

Građani treba da se obrate pozivnim centrima ovih firmi, a njihovi ljudi dolaze na kućnu adresu, odvoze otpad, isplaćuju nadoknadu ili izdaju vaučer.

Visina popusta koji se ostvaruje predajom starih aparata, u zavisnosti od vrste uređaja, kreće se od 50 do 3000 dinara. Za staru peglu, usisivač, mikser ili radio-aparat obično se dobija vaučer u iznosu od 50 dinara, za šporet 1000 dinara, klima uređaj 1.500 dinara, a za frižider, u zavisnosti od zapremine, od 1.000 do 2.500 dinara, dok se za stari televizor plaća od 300 do 3.000 dinara.

U Nišu već godinu i po dana radi specijalizovana fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada – računara, frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi. Preduzeće E-reciklaža iz frižidera i klima uređaja izdvaja i freon, sprečavajući tako efekat staklene bašte i oštećenje ozonskog omotača koje izaziva ovaj gas.

Izvor: Politika

Written by sineza.rs