sta-recikliratiReciklaža je proces sakupljanja i tretiranja otpada kako bi se ponovo upotrebio kao sirovi materijal u pravljenju istih ili sličnih proizvoda.

Plastične flaše

Plastične flaše su lake, ali zauzimaju mnogo mesta. S obzirom na to da je plastika neuništiva, ovaj otpad se često spaljuje. Postoje posebne vrste plastike koju je moguće reciklirati. Takvu plastiku je potrebno sakupljati i reciklirati.

Reciklaža aluminijumskih limenki

Reciklažom aluminijumskih limenki čuvamo dragocena prirodna bogatstva. Od prerađenih limenki mogu se napraviti bicikl, automobil, čak i avion!

Reciklaža papira

Papir je materijal koji najviše bacamo. Upotrebljavamo ga kada pišemo, crtamo, slikamo, pakujemo poklone, šaljemo čestitke… Pojavljuje se u različitim oblicima, od novina do pelena. Reciklažom papira čuvaju se šume!

Organski otpad

Organski otpad podrazumeva sve što je prirodnog porekla: trava, lišće, drveće, ostaci hrane. Reciklažom organskog otpada dobijamo kompost. Kompost je jedan od najboljih prirodnih đubriva!

Staklo

Staklo se koristi u svakodnevnom životu kroz razne proizvode: flaše, čaše, tegle, prozore, ogledala itd. Staklo može u potpunosti da se reciklira i da se iznova koristi neograničeni broj puta!

Električni i elektronski otpad

U električni i elektronski otpad spadaju: frižideri, veš mašine, šporeti, električni radijatori, TV prijemnici, mikrotalasne pećnice, računari, štampači, mobilni telefoni, video kamere, električne igračke i drugo. Ovu vrstu otpada potrebno je odlagati odvojeno, posebno iz razloga što frižideri, na primer, sadrže gasove freone, a monitori teške metale.

Izvor: Oplaneti se recikliraj

Written by sineza.rs